Elkészítés: 10 perc / Főzési idő: 30 perc / Csirke sütési ideje: 60+30 perc, 180° / Répa sütési ideje: 20 perc / Szint: könnyű
A borsófőzelék tényleg az az étel, amivel nem kell 5-10 percnél többet foglalkozni, ezért merem ajánlani bárkinek, aki nem áll hadilábon a főzelékekkel. Ez lesz az első főzelék posztom, de a következő hetekben várható több is, izgalmas ízekben. A borsófőzelékhez is illenek a húsok, csirkét ajánlok hozzá, valamint egy extra hozzávalót: köményes, serpenyőben sült bébirépát, ami feldobja az ízeket.
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge zöldborsó
- 6 hagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 dl tej
- 1 ek liszt
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek cukor
A borsófőzelékhez ajánlott hús és zöldség hozzávalói:
- 1 kg csirkecomb
- 450 g bébirépa
- a húshoz tetszőleges fűszerkeverék (grill, indiai)
- 1 ek köménymag
- só, bors
Elkészítés:
A három különböző folyamat elfér egymás mellett: a csirke a sütőt igényli, a főzelék egy fazekat, a répa pedig egy serpenyőt. A következő sorrendet én ajánlom:
- A 180°-ra előmelegített sütőbe betesszük az olajos, fűszeres csirkecombokat 4 db, cikkekre vágott vörös hagymával, lefóliázva sütjük [60 perc], majd a fóliát eltávolítva ropogósra sütjük [30 perc].
- Amíg a csirke sül, felkockázzuk a hagymát, egy kevés olajon, sózzuk, megdinszteljük. A hagymára ráöntjük a borsót, annyi vízzel felöntjük, amennyi majdnem ellepi. sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és puhára főzzük [a borsótól függően lehet 20 perc vagy hosszabb idő, kóstoljuk].
- Mialatt a borsó fő, a bébirépát serpenyőben puhára/ropogósra sütjük. Sóval,borssal, köménnyel ízesítjük.
- A borsófőzelék besűrítése: a lisztet egy kevés olajjal, majd a borsó főzőlevével simára keverjük, hozzáöntjük a fazék borsóhoz, majd a tejet beleöntve elkeverjük. Ha nagyon hígnak találjuk, egy kevés (!) lisztet szórhatunk még rá. A főzeléket felforraljuk, majd tálalásra készen megvárjuk, míg a csirke és a répa megsül.
Tipp: nagyon vigyázzunk a liszttel, mert ha túl sokat teszünk bele, elronthatjuk, ugyanis az egész étel csomós, sűrű, tapadós lesz. Ajánlom a kóstolást ennek a főzeléknek az esetében, mert a borsó minősége, ha milerit, változhat: némelyik borsó nagyon édes, nem szükséges hozzá a cukor, más alkalmakkor többet kell adni hozzá. Az arányok a só és a bors esetében is változhatnak.
Jó étvágyat!