Házilag készült ételek, gyorsan, a hét minden napjára!

Workers' Gastronomy

Wellington sertésszűz

Dekoratív & Laktató

2019. május 13. - Tóth Viktória Ivett

20190513_191013.jpg

Elkészítés: 30 perc / Sütés: 30-40 perc / Szint: könnyű

A wellington sertésszüzet nem csak ünnepekkor készíthetjük el, akármelyik hétvégén vagy hétköznap este összedobhatjuk, mert sokkal egyszerűbb annál, mint amilyennek tűnik. Mint sok más receptem, ez is gombával készül, amelynek leírását számos korábbi poszt alatt felfedezhetitek. Ha kedvelitek a roppanós levelestésztában sült húsokat, mindenképpen próbálkozzatok meg a wellingtonnal!

Hozzávalók:

  • 1 db sertésszűz
  • 1 csomag leveles tészta
  • 6-8 fej gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek mustár
  • 1 tk kakukkfű
  • 6 szelet füstölt sonka
  • 1 tojássárgája
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, megtisztítjuk és lereszeljük a gombafejeket. Az olíván megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Lefedett serpenyőben péppé pároljuk [10-15 perc], majd levesszük a feőt és elfőzzük a levét. A kész gombapürét félre tesszük.
  2. Mialatt a hagymás goma készül, sózzuk, borsozzuk a húst, serpenyőben elősütjük [15 perc]. A kész sültet (belül valószínűleg még nyers, nem kell teljesen átsütni, mert akkor száraz lesz) szintén félre tesszük.
  3. Kiterítjük a leveles tésztát, ráhelyezzük a sonkaszeleteket, lehetőleg ne legyen rés közöttük. A gombapépet egyenletesen elosztjuk a sonkán, majd a mustárral bekent húst az egész közepére fektetjük.
  4. Feltekerjük a tésztába a húst, fóliába csomagoljuk, állni hagyjuk a hűtőben [10 perc is elég, de akár egy éjszakát is pihenhet].
  5. 180°-ra előmelegítjük a sütőt. Elővesszük a tésztába tekert húst, megkenjük a tetejét a tojás sárgájával. Villával mintákat rajzolunk rá (csak az esztétikai élmény kedvéért), majd 30-40 perc alatt ropogósra sütjük a bundában.

Tipp: a wellington frissen a legfinomabb, ha lehet a társaságunkkal fogyasszuk el egyszerre. Nem kell aggódnunk, a hús biztos, hogy nem lesz nyers, ennyi idő bőven elég, hogy megpuhuljon. Ha félünk a hús nyersségétől, az elősütésnél fedjük le a serpenyőt, egy pici vizet is önthetünk alá, hogy biztosan jó puha legyen.

A wellingtont több variációban is elkészíthetjük: akik nincsenek oda a disznóhúsért és a gombáért, próbálják ki pulykamellel, töltelékként készítsenek lecsóalapot olaszos fűszerezéssel, fetával, az is fantasztikusan megsül egy finom leveles tésztabundában.

Jó étvágyat!

20190513_190934.jpg

20190430_191242.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://workersgastronomy.blog.hu/api/trackback/id/tr2214824866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása