Elkészítés: 30 perc / Sütés: 120 perc - 180°-on / Szint: könnyű
Mi egy nappal előbb ünnepeltük az Anyák napját, idén én láttam vendégül a családot. Már egy jó ideje szemeztem ezzel a nagy darab őzgerinccel: a megfelelő alkalmat kerestem, hogy kivehessem a fagyról. Én imádom a vadhúsok ízét, szeretek is velük dolgozni, és a gerinccel, mint csontos hússal szerencsére nincs sok baj. Próbáljatok ki ti is minél több vad receptet: nem nehéz hozzájutni, és nem is olyan drága, mint a legtöbben gondolják!
Hozzávalók:
- 1 db őzgerinc
- 1 tenyérnyi füstölt kenyérszalonna
- 1 dl szójaszósz
- só, bors
- rozmaring
- 1/2 kg krumpli
- 2 fej hagyma
- 2 alma
- olaj
Elkészítés:
- Az őzgerincet a csont két oldalán mélyen bevagdaljuk, majd az egész csontos húst bedörzsöljük sóval, borssal, rozmaringgal, meglocsoljuk szójaszósszal. Figyeljünk arra, hogy a vágatokba is jusson a fűszeres léből.
- A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, bedugjuk őket a bevagdosott hús réseibe. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a húst félretesszük [akár egy egész éjszakán át is állhat a szójás lében].
- Megpucoljuk a krumplit, almát, hagymát, felkockázzuk, és a hús köré rakjuk a tepsibe. Kevés sóval, borssal ízesítjük. Öntünk alá egy kevés olajat (a szalonnából sok zsiradék fog kisülni) és egy pohár (kb. 3 dl) vizet.
- Alufóliával borított tepsiben, 180°-ra előmelegített sütőben 1,5 órán át sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát és visszatesszük még 30 percre. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a hús: ha szükséges, locsoljuk saját levével, vagy vegyük ki hamarabb.
Jó étvágyat!