Házilag készült ételek, gyorsan, a hét minden napjára!

Workers' Gastronomy

Szalonnás őzgerinc almás krumplival

...avagy mit főztem ma a családnak?

2019. május 05. - Tóth Viktória Ivett

20190504_131638.jpg

Elkészítés: 30 perc / Sütés: 120 perc - 180°-on / Szint: könnyű

Mi egy nappal előbb ünnepeltük az Anyák napját, idén én láttam vendégül a családot. Már egy jó ideje szemeztem ezzel a nagy darab őzgerinccel: a megfelelő alkalmat kerestem, hogy kivehessem a fagyról. Én imádom a vadhúsok ízét, szeretek is velük dolgozni, és a gerinccel, mint csontos hússal szerencsére nincs sok baj. Próbáljatok ki ti is minél több vad receptet: nem nehéz hozzájutni, és nem is olyan drága, mint a legtöbben gondolják!

Hozzávalók:

  • 1 db őzgerinc
  • 1 tenyérnyi füstölt kenyérszalonna
  • 1 dl szójaszósz
  • só, bors
  • rozmaring
  • 1/2 kg krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 2 alma
  • olaj

Elkészítés:

  1. Az őzgerincet a csont két oldalán mélyen bevagdaljuk, majd az egész csontos húst bedörzsöljük sóval, borssal, rozmaringgal, meglocsoljuk szójaszósszal. Figyeljünk arra, hogy a vágatokba is jusson a fűszeres léből.
  2. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, bedugjuk őket a bevagdosott hús réseibe. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a húst félretesszük [akár egy egész éjszakán át is állhat a szójás lében].
  3. Megpucoljuk a krumplit, almát, hagymát, felkockázzuk, és a hús köré rakjuk a tepsibe. Kevés sóval, borssal ízesítjük. Öntünk alá egy kevés olajat (a szalonnából sok zsiradék fog kisülni) és egy pohár (kb. 3 dl) vizet.
  4. Alufóliával borított tepsiben, 180°-ra előmelegített sütőben 1,5 órán át sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát és visszatesszük még 30 percre. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a hús: ha szükséges, locsoljuk saját levével, vagy vegyük ki hamarabb.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://workersgastronomy.blog.hu/api/trackback/id/tr214805550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása