Elkészítés: 45 perc / 10 perc - forró olajban / Szint: könnyű
A gombafasírt kívül roppanós, belül puha és fűszeres finomság, ami nem csak közvetlenül az elkészítés után ízletes, hanem akár napokkal később is. A gomba alacsony kalóriatartalma miatt ajánlom a fogyókúrázóknak, viszont zsemlét, zsemlemorzsát tartalmaz. Az olaj használatát is kikerülhetjük, ha olaj nélküli sütőt használunk.
Hozzávalók:
- 1.5 kg gomba (csiperke)
- 3 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 4 tojás
- 3 zsemle
- 6 ek zsemlemorzsa
- 1,5 dl olívaolaj
- 2 tk kakukkfű
- só, bors
- 4 dl napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés:
- Megtisztítjuk a gombafejeket, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát összetörjük.
- Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelt gombát, a fokhagymát, ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. A keveréket lefedett serpenyőben puhára pároljuk [20 perc], amikor kész van, levesszük a fedőt és addig sütjük, míg a levének a nagy része el nem fő [5-10 perc].
- A kész masszát egy tálban összekeverjük a tojással, az apróra vágott friss petrezselyemmel, hozzáadjuk a szétmorzsolt zsömlét, és annyi zsemlemorzsát keverünk bele, amíg a püré jól formázhatóvá nem válik.
- A napraforgóolajat egy serpenyőben forróra hevítjük, majd tenyérnyi, lapos fasírtokat helyezünk bele, amelyeket kb 5-5 percig sütünk mindkét oldalán. A kész fasírtokról az olajat szalvétán lecsöpögtetjük, majd tálalhatjuk.
Tipp: A gombafasírt akkor jó, ha már egészen sötétbarna a külseje: akkor lesz ropogós, de mégsincs túlságosan kiszárítva. Figyeljünk oda a végén, ugyanis ha ennél az állapotnál nem vesszük ki őket az olajból, meg fognak égni.
Jó étvágyat!