Elkészítés: 20 perc / Főzés: 35 perc / Szint: könnyű
A kedvenc levesfűszereim egyike a tárkony. Mindegy, hogy csirkeragu levest, vagy gombalevest készítünk vele, a folyamat hasonló; ez a verzió talán még egyszerűbb, mert megúszhatjuk a hússzeleteléssel eltöltött időt. A recept 4 adagra szól, közepes / kis fazékban.
Hozzávalók:
- 3 közepes répa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 6-8 közepes fej gomba
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 1 karalábé
- 1 kis (szelet) zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g borsó
- 4 db leveskocka
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek tárkony
- 250 g tejföl (12%)
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- A hozzávalókat előkészítjük: a vöröshagymát apróra kockázzuk, a zöldségeket felkarikázzuk / felszeleteljük, majd 2 ek olajon egy lábasban lefedve pároljuk, sóval, borssal ízesítjük.
- Megtisztítjuk a gombafejeket, vékonyan felszeleteljük, majd az előpárolt zöldségekhez adjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje (fazéktól függ, 1-1,5 l), hozzáadjuk a leveskockát, a tárkonyt, a felaprított petrezselyemzöldet, és 30 percig főzzük.
- A kész levesből szedőkanállal kiveszünk egy tálnyit és simára keverjük a tejföllel. A tejfölös levet visszaöntjük a fazékba, még egyszer felforraljuk, és lehet tálalni.
Tipp: Ezek a levesek másnapra még finomabbak, hiszen, ha egy éjszakát állnak a hűtőben, jobban összeérnek az ízek. Tálaláskor facsarhatunk bele néhány csepp citromlevet is, mert vannak, akik a tárkonyos leveseket savanykás ízvilággal kedvelik igazán.
Jó étvágyat!