Elkészítés: 15 perc / Szint: nagyon könnyű / 2 főre
A tojáslepény valójában egy feltuningolt omlett, aminek az elkészítése során felhasználhatjuk a félbe vágott paprika-maradéktól kezdve a megpuhult paradicsomon át minden hűtőben ragadt zöldségünket. Egyszer régebben, valami ütős reggelit akartam csinálni a páromnak: összedobtam egy jó sonkás hagymás alapot, lecsó jelleggel, és rájöttem, milyen jó, ha az egészet tojással vegyítem. Próbáld ki ezt a laktató, tojásos-zöldséges reggelit, amibe konkrétan bármit belekeverhetsz:
Az én hozzávalóim:
- 1 hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom / 5-6 koktélparadicsom
- 4 szelet sonka / bacon / szalámi
- 8 tojás
- 4 szelet sajt
- 2 ek olaj
- só, bors
Elkészítés:
- Apróra vágjuk a zöldségeket, a hagymát, a sonkát (vagy más húst), sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben kevés olajon, lefedve pároljuk, míg a hozzávalók puhák nem lesznek [5 perc].
- A tojásokat feltörjük, kikeverjük egy tálban egy kevés sóval, borssal, ízlés szerint más fűszerekkel (pl. majoránna), majd ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük.
- A tojásos zöldségre fektessünk sajtszeleteket, vagy reszeljük meg sajttal. A serpenyőre rátesszük a fedőt, az egész tojáslepényt hagyjuk összesülni [5-10 perc].
- A kész ételt, ha megfelelő mennyiségű olajat használtunk, egyszerűen csúsztassuk ki egy tányérra, és tálalhatjuk.
A múltkor nem volt a hűtőben semmilyen szalonna vagy szalámi, de találtam egy kis fetát, amit ugyanolyan klassz, extra ízt adott a reggelinek, mint egy kis sonka - vegáknak is ajánlom. Tipp: amint ráöntöttük a tojást a keverékre, és belekerült a sajt, fedjük is le, hogy az étel felülről főljön, amíg alulról sül. Ez azért szükséges, mert különben a lepény alja túlsül, a felső réteg pedig nyers és folyékony marad.
Jó étvágyat!