Elkészítés: 60 perc / Sütés: 60 perc / Szint: haladó
Ezt a receptet a Nagymamámtól tanultam és nagyon keveset módosítottam rajta. A szűzérmének ez az elkészítési módja egy krumplis egytálételt eredményez, gombával, az egészet pedig a fűszeres paradicsommártással bolondítjuk meg. A receptjeim általában egyszerűek, ha megtanulod, neked is könnyen menni fog, de tény ami tény: sok a baj vele.
Hozzávalók:
- 2 szűzérme
- 4 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma
- 700 g gomba
- 3 fej hagyma
- 4 tojás
- 1 tk kakukkfű
- 1,5 kg krumpli
- 4 ek vaj
- 1 dl tej
- 4 ek olívaolaj
- 2 dl száraz vörösbor
- 15 db koktélparadicsom
- 1 tk szerecsendió
- 140 g paradicsom sűrítmény
Elkészítés:
- Apróra kockázzuk a hagymát és a fokhagymát, olíva olajon serpenyőben megdinszteljük, kevés sóval. Megtisztítjuk a gombafejeket, nagylyukú reszelővel lereszeljük és puhára pároljuk a hagymával, kakukkfűvel és borssal ízesítve letakart fedővel [15 perc]. A gombamasszát addig főzzük, míg a víz el nem forrt alóla [5 perc], végül félretesszük hűlni.
- A szűzérméket sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük mustárral. Serpenyőben kérget sütünk rájuk [10 perc], szintén félretesszük hűlni. A mustáros-olajos serpenyőt félretesszük!
- A krumplit megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük, végül krumplipürét készítünk belőle: a vizet leöntjük, a krumplit összetörjük, hozzáadjuk a tejet, vajat, tojást, egy kis sót, borsot és egy csipet szerecsendiót.
- Kivajazunk egy nagy tepsit, a szűzérméket belefektetjük úgy, hogy hosszában egymás után folytatódjanak. A húst beborítjuk a gombapürével, majd a krumpli bundával. A kész ételt 180°-ra előmelegített sütőben megsütjük [60-70 perc], míg a bunda szép barnás színt szerez.
- Amíg sül a hús, készítsük el a paradicsommártást: abba a serpenyőbe, amiben a hús sült, öntsük bele a vörösbort, a paradicsom sűrítményt és a kettévágott koktélparadicsomokat. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és lefedve készre főzzük [15 perc].
- A végén a húst szeletekre vágva tálaljuk, paradicsommártással leöntve.
Jó étvágyat!