Házilag készült ételek, gyorsan, a hét minden napjára!

Workers' Gastronomy

Gombás borzas szűzérme vörösboros paradicsommártással

A kedvenc egytálételem haladóknak

2019. április 27. - Tóth Viktória Ivett

20190427_201402.jpg

Elkészítés: 60 perc / Sütés: 60 perc / Szint: haladó

Ezt a receptet a Nagymamámtól tanultam és nagyon keveset módosítottam rajta. A szűzérmének ez az elkészítési módja egy krumplis egytálételt eredményez, gombával, az egészet pedig a fűszeres paradicsommártással bolondítjuk meg. A receptjeim általában egyszerűek, ha megtanulod, neked is könnyen menni fog, de tény ami tény: sok a baj vele.

Hozzávalók:

  • 2 szűzérme
  • 4 ek mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 700 g gomba
  • 3 fej hagyma
  • 4 tojás
  • 1 tk kakukkfű
  • 1,5 kg krumpli
  • 4 ek vaj
  • 1 dl tej
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 15 db koktélparadicsom
  • 1 tk szerecsendió
  • 140 g paradicsom sűrítmény

Elkészítés:

  1. Apróra kockázzuk a hagymát és a fokhagymát, olíva olajon serpenyőben megdinszteljük, kevés sóval. Megtisztítjuk a gombafejeket, nagylyukú reszelővel lereszeljük és puhára pároljuk a hagymával, kakukkfűvel és borssal ízesítve letakart fedővel [15 perc]. A gombamasszát addig főzzük, míg a víz el nem forrt alóla [5 perc], végül félretesszük hűlni.
  2. A szűzérméket sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük mustárral. Serpenyőben kérget sütünk rájuk [10 perc], szintén félretesszük hűlni. A mustáros-olajos serpenyőt félretesszük!
  3. A krumplit megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük, végül krumplipürét készítünk belőle: a vizet leöntjük, a krumplit összetörjük, hozzáadjuk a tejet, vajat, tojást, egy kis sót, borsot és egy csipet szerecsendiót.
  4. Kivajazunk egy nagy tepsit, a szűzérméket belefektetjük úgy, hogy hosszában egymás után folytatódjanak. A húst beborítjuk a gombapürével, majd a krumpli bundával. A kész ételt 180°-ra előmelegített sütőben megsütjük [60-70 perc], míg a bunda szép barnás színt szerez.
  5. Amíg sül a hús, készítsük el a paradicsommártást: abba a serpenyőbe, amiben a hús sült, öntsük bele a vörösbort, a paradicsom sűrítményt és a kettévágott koktélparadicsomokat. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és lefedve készre főzzük [15 perc].
  6. A végén a húst szeletekre vágva tálaljuk, paradicsommártással leöntve.

Jó étvágyat!

20190427_201255.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://workersgastronomy.blog.hu/api/trackback/id/tr514790200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása